טבעונות ביהדות
אסא קיסר
לפניכם מידע כתוב ומצולם מתוך האתר הרשמי של אסא קיסר:
אסא קיסר | האתר הרשמי - דף הבית
ולפני עיוור השלם - הספר להורדה ולקריאה
סדרת סרטונים - לצפייה, לחצו על הכותרות:
-
חז"ל על אכילת הבשר
גדולי ישראל, לאורך כל הדורות ידעו והאמינו באידיאל שלכתחילה איננו אמורים לאכול בשר וציפו להגשמת חזון זה.
יחד עם זאת הם הבינו שבני דורם עדין לא מוכנים לכך והלכה היא שאין גוזרים גזרה על הציבור אלא אם כן רוב הציבור יכול לעמוד בה.
-
מה מטרת הקורבנות?
הקורבנות נועדו לסייע לבני ישראל לפרוש מאותה עבודת אלילים. מכיוון שבאותה העת סגד כל העולם לאלוהיו באמצעות קורבנות.
לא היו בני ישראל מוכנים לקבל תורה שאין בה קורבנות. כך כתבו חז"ל הרמב"ם הרב אברבאנל ועוד מגדולי ישראל. ולכן כתב האלשיך שמצוות הקורבנות ניתנה לעם ישראל רק לאחר שחטאו בחטא העגל.
-
האם בעלי החיים נוצרו עבורינו?
כבר אמרו חכמים במסכת סנהדרין על המיליה "ורדו". לא בהיתר אכילה מדובר, כי לא נתן הקב"ה רשות לאדם לאכול מהבריות, אלא השליטו עליהם להיות נשמעים אליו.
וכך כתב הרמב"ם: "הדעה הנכונה בהתאם לאמונות התורה היא, שאין להאמין שכּל הנמצאים הם בשביל מציאות האדם, אלא אף שאר הנמצאים מכוונים לעצמם ולא בשביל דבר אחר"( מורה נבוכים חלק ג', יג).
-
היתר אכילת הבשר
לא כל דבר שהתורה התירה אנו צריכים לעשות. ישנם היתרים שהם בדיעבד, שהם לא רצון השם אלא הגיעו כפשרה של ויתור עם האדם ובכדי לצמצם את התופעה שבלאו הכי הייתה נעשית.
חכמים ביארו את הפשרה של הוויתור באכילת הבשר וקבלו אותה בדוגמא של חטיפת האישה משדה הקרב באומרם: "לא דיברה תורה אלא כנגד יצר הרע כשם שהתירה להם אשת יפת תואר ועל זה הדרך"
-
מה השתנה בימינו?
בעבר כמעט שלא היה צער בעלי חיים במהלך חייהם. בעלי חיים חיו שנים רבות. היום תקופת חייהם היא הנוראית מכל ומותם הוא הזמן הטוב ביותר עבורם.
-
מה בנוגע לדגים?
בנושא צער בעלי החים כתבו הפוסקים. "דין דגים כדין בשר" (ראה שו"ת שאילת יעבץ ח"א יז, שו"ת משנה הלכות ח"ו רטז) אנשים אולי סבורים שדגים לא מרגישים כאב. מדעית מוכח שהם חשים כאב.
-
קין והבל
מדוע השם קיבל את מנחתו של הבל שהביא בשר ולא את מנחתו של קין שהביא מן הצומח? התשובה לכך בפסוק הבא: "הלוא אם תיטיב שאת ואם לא תיטיב לפתח חטאת רבץ".
רש"י והמלבי"ם מסבירים- השם יתברך לא שועה לא לבשר ולא לצומח. אלא לליבו של האדם. לכוונתו ולרצונו. ובמקרה זה כוונתו ורצונו של הבל היו משובחים יותר משל קין, ללא שום קשר לסוג המנחה שהביא.
-
האם מצווה לאכול בשר?
לא. אין מצוה לאכול בשר בשבת וביום טוב. (לגבי קרבן פסח הנאכל ביום טוב, ראה הסבר בנושא הקרבנות) מאחר שהאדם אוכל במילא בשר במשך ימות השבוע אז לכבוד שבת כתב מר"ן "ירבה" כדי לכבדה ולבדלה משאר ימות החול (שולחן ערוך רנ).
זו היא לא מצווה אלא הנהגה של פשרה כפי המציאות הקיימת.
אף לא אחד מהפוסקים סובר שיש חיוב לאכול בשר בשבת או ביום טוב אלא זו רשות ולא חובה. (ראה רבינו יונה על מסכת ברכות יח, א.
ב"י או"ח סי' תקכ"ט. שו"ת משנה הלכות ג, סימן לא. שדה חמד חלק ראשון אסיפת דינים מערכת אכילה בשם האריז"ל. שו"ת עשה לך רב סימן מה חלק מז.
שו"ת הרשב"ש סימן קעו. שו"ת משנה הלכות חלק ז סימן עח. שו"ת בנין שלמה הלכות סוכה והלכות שמחה ביום טוב בזה"ז. הגרי"ד שיעורים לזכר אבא מרי ח"ב עמ' קפח).
-
אין שמחה אלא בבשר
ישנה אמרה שחוזרת על עצמה: "אין שמחה אלא בבשר".
עיקר השמחה בזמננו היא ביין כך כותב הרמב"ם במפורש בספר המצוות מצוות עשה נ"ד. מדוע כתב הרמב"ם בספרו משנה תורה בהלכות יום טוב"והאנשים אוכלים בשר ושותים יין שאין שמחה אלא בבשר ואין שמחה אלא ביין".
ובכן, לאחר שהרמב"ם גילה את דעתו בספר המצוות, בספרו משנה תורה הוא כותב על שני זמנים שונים. כשם שהסביר בעל מרכבת המשנה, מנושאי כליו של הרמב"ם: מה שכתב "שאין שמחה אלא בבשר" (היינו בזמן המקדש שהיה בשר זבח השלמים) ומה שכתב "ואין שמחה אלא ביין" בזמן הזה.
מצוות שמחה היא קיום שבלב, על ידי מה שמשמח את האדם ואין זה מוגבל לדבר מסוים, אלא אנשים בראוי להם ונשים בראוי להם, והעיקר הוא לשמח עניים ולב נדכאים.
-
אורגני וחופש
גם בבשר אורגני יש צער בעלי חיים. התווית אורגני פירושה, שהאכלתם של בעלי החיים נעשתה ללא הורמונים חומרי הדברה או אנטיביוטיקה. אין זה נוגע לאופן שבו החיות טופלו. החיות שהואכלו באופן אורגני סבלו מאותו צער בעלי חיים.
גם חלב וביצי חופש הם הטעיה שיווקית בלתי מבוקרת. הפרקטיקות האכזריות הנעשות בתעשייה כמו חשמולם למוות וקיטום מקורם קיימות גם שם. אלא שכל ההבדל היחידי הוא ששטח המחיה שלהם גדול יותר. תגידו לי אתם, זה חופש?
-
חלב וביצים
אמרו חז"ל: "יותר ממה שהעגל רוצה לינוק הפרה רוצה להניק". מעשה ההנקה הוא דבר שהקב"ה נתן בבריאה בטבע של בעלי החיים.
תרנגולת בטבע מטילה כשלושים ביצים בשנה היום גרמנו לתרנגולת להטיל כ-300 ביצים בשנה.
התרנגולות מוכנסות לכלובי מתכת צרים ללא יכולת לפרוש את כנפיהם, הם עומדות על רשת מתכת עד יומם האחרון וכאשר אינן עומדות בעומס הטלת הביצים הן מוצאות להורג במכת חשמל בגיל שנתיים למרות שהן יכולות לחיות כחמש עשרה שנים בטבע.
האפרוחים הזכרים שנולדים מוצאים להורג בגריסה.
בייצור של חלב וביצים יש צער בעלי חיים גדול, אפילו יותר מאשר בתעשיית הבשר.
-
שימוש בעורות לסת"ם
על פי ההלכה מותר לכתחילה להכין את כל מוצרי הסת"ם מבהמות שמתו מוות טבעי. אפילו מנבלות וטריפות שלהם (שולחן ערוך אורח חים לב, יב).
-
ארץ זבת חלב ודבש
רבי אליעזר אומר: חלב זה חלב הפירות ודבש זה דבש התמרים. רבי יהונתן בן עוזיאל כתב: "זבת חלב ודבש" שהפירות שלה שמנים כחלב ומתוקים כדבש. כתב האלשיך: ארץ שפרותיה שמנים ומתוקים.
גם לפי שיטת האומרים חלב הצאן משמעותו של החלב היא אינה בפני עצמה. חלב הוא פועל יוצא של הריון ומשמעותו היא לסמל את הפריון של הארץ הטובה.
-
ראש השנה ופסח
בראש השנה אנו אומרים: "שנהיה לראש ולא לזנב" כוונת אמרה זו היא שנלך אחר המושכלות אחר "הראש" החושב ולא ניגרר כמו ה- "זנב" מקור הביטוי הוא בתנ"ך "וּנְתָנְךָ ה' לְרֹאשׁ וְלֹא לְזָנָב, וְהָיִיתָ רַק לְמַעְלָה וְלֹא תִהְיֶה לְמָטָּה"
בראש השנה. בזמן שאנחנו מבקשים רחמי שמיים עלינו ועל יקירנו מן הראוי שנגלה אנו תחילה רחמים כלפי בריותיו של השם.
גם בפסח , כששמים זרוע וביצה בקערת ליל הסדר מדובר על מנהג ולא על חיוב מעולם לא נאמר שיש חיוב או מצווה לשים ראש דג בראש השנה, או זרוע וביצה בקערת ליל הסדר. אלו הם פשוט מנהגים.
טבעונות | מפת האתר |
חיפוש באתר | אודות האתר |
תנאי שימוש באתר | כתבו לנו
קירות שקופים | הון שלטון מזון |
איך לעבור לטבעונות | טבעונים עושים עסקים
המדע קבע: טבעונות היא התזונה הבריאה ביותר